LA CIVADA
UN GRAN RECONSTITUENT
La civada (Avena sativa) és un gran aliment que ens aporta força i vigor. És un poderós reconstituent tenint l'avantatge que el podem consumir de diverses formes; gra, farina, flocs, segó, aigua de civada i "llet" de civada.
CARACTERÍSTIQUES NUTRICIONALS
La civada és rica en proteïnes (11%), greixos insaturats (rics en linoleic), vitamines (vitamina E i sobretot del grup B: B1, B2, B3) i minerals (calci, ferro, magnesi, potassi, manganès, fòsfor, zinc i silici). Té un menor contingut d'hidrats de carboni que altres cereals però la fibra és més completa.
AVANTATGES SALUDABLES DE LA CIVADA
• Com a suport davant un desgast intel·lectual.
• Reconstituent en situacions d'estrès i per evitar el decaïment.
• Ajuda a reduir l'ansietat.
• Idoni en etapes de creixement en l'alimentació infantil.
• En persones que realitzen una gran activitat muscular.
• En esportistes.
• Reforça la fecunditat (pel seu contingut en avenasterol).
• Ideal per a incloure en la dieta durant l'embaràs i lactància (augmenta la producció làctia).
• És una excel·lent font nutricional per a gent gran.
• Per recuperar-se d’estats convalescents.
• Es recomana en persones diabètiques.
• Afavoreix el funcionament del pàncrees.
• Millora la digestió dels greixos.
• Ajuda a reduir nivells elevats de colesterol.
• Redueix la velocitat d'absorció dels hidrats de carboni.
• Aliment adequat en trastorns d'acidesa gàstrica.
• En gra o flocs, regula el trànsit intestinal.
COM PODEM PREPARA LA CIVADA?
• GRA: per una mesura de civada integral s'utilitzen dues mesures d'aigua, es bull a foc mitjà durant una hora com a mínim. Integral conserva al màxim les seves qualitats nutritives.
• AIGUA DE CIVADA: tres cullerades soperes de grans de civada integrals per litre d'aigua, bullir 15 minuts, colar i prendre freda o a temperatura ambient. Remineralitza, aporta vitamines, és un laxant i diürètic suau.
• FLOCS: s'obté després de premsar els grans i eliminar la pellofa externa sense perdre el segó. Aquest tractament permet prendre'ls crus (barrejats amb un iogurt, quefir, llet) o cuinar-los en poc temps (10 minuts aproximadament).
• FARINA: pot utilitzar-se per espessir sopes.
• SEGÓ: es pren barrejat en un iogurt, quefir, llet o en una crema. Molt ric en fibra soluble, regularitza el trànsit intestinal i normalitza l'excés de colesterol en sang.
• LLET DE CIVADA: és molt fàcil de digerir.
La civada és un cereal:
- Molt nutritiu.
- Remineralitzant.
- Reconstituent.
- Ric en fibra soluble.
- Incrementa el metabolisme de producció d'energia.
- Calma estats nerviosos.
Crema de civada
Es bull durant 8 minuts, 3 cullerades soperes ben plenes de flocs de civada en 400ml d'aigua mineral.
S'afegeixen de 50 a 100g de verdures tallades fines perquè es cogui bé.
També es posen una cullerada d'oli d'oliva verge i una mica de sal.
Passats els 8 minuts es bat tot i es bull 2 minuts més.
USOS COSMÈTICS
La civada aplicada per via externa aporta grans beneficis a la pell:
Regenera i protegeix el cutis, al netejar les impureses, proporcionant-li suavitat i elasticitat. És molt útil en pells irritades, en èczemes i per tractar al·lèrgies.
“Peeling” de civada
Es prepara una barreja amb farina de civada, una mica d'oli d'oliva i suc de llimona.
S'utilitza per netejar impureses i asprors de la pell fregant la barreja sobre la zona afectada.
Font: “Manantial de salud”